Patroonheilige van onze kerk

 

H. Cunibertus van Keulen

geboren rond het jaar 600 en gestorven op 12 november ca. 663 Hij was de negende bisschop van Keulen en werd rond het jaar 1000 heilig verklaard als Sint-Kunibert.

Kunibert werd rond 600 ergens aan de Moezel geboren. Hij stamde af van Ripuarische adel. Voordat hij in 627 bisschop van Keulen werd, was hij aartsdiaken in Trier. De legende gaat dat hij na zijn verkiezing tot bisschop van Keulen door een duif naar het graf van Sint-Ursula gebracht zou zijn. Vandaar de duif op het boek bij zijn beeld in onze kerk.

Als bisschop van Keulen was hij een van de raadsmannen van koning Dagobert I, na de dood van Pepijn van Landen werd Kunibert rijksbestuurder. Hij zette aan tot de schriftelijke herziening van het Merovingische wetboek, de lex ripuaria. Tijdens zijn ambtsperiode bloeiden de kerken en kloosters in zijn bisdom. Hij spoorde zijn vorsten aan om kerkelijke steunpunten te stichten: op zijn aandringen kwam ondermeer het dubbelklooster Stavelot-Malmédy tot stand.

Kunibert van Keulen werd heilig verklaard. Zijn feestdag, 12 november, is zijn overgeleverde sterfdag, Hij werd begraven in de naar hem vernoemde Sankt Kunibertkerk in Keulen. Dat hij patroonheilige van de kerk van Wahlwiller werd ligt wellicht in het feit dat ten tijde van de heiligverklaring Wahlwiller behoorde tot het aardsbisdom Keulen.

Als patroonheilige van onze kerk wordt de sterfdag van de H. Cunibertus herdacht op de eerste zondag na 12 november. Op deze zondag viert Wahlwiller de najaarskermis

H. Cunibertus wordt aangeroepen tegen koorts en hoofdpijn.

Marcel Ploemen